Boxtel

laatst bijgewerkt: 02-10-2017

21-0731

21-0731 – Tankautospuit

Merk:Mercedes-Benz 1124 F36 Ecoliner
Functie:Tankautospuit (TS)
Kenteken:BF-ZS-38
Datum in dienst:1998
Opbouw:Carosserie Touw

boxtel_21-0731

In het college en raad is op 16 oktober 1996 een besluit genomen om een bestelling te plaatsen voor levering van een nieuwe tankautospuit ter vervanging van de vorige 542. De keuze is gevallen op een Mercedes type 1124 F. De opdracht voor levering van het voertuig ging naar Touw Carrosserie BV in Bergen op zoom.

In goede samenwerking met de heer Frits Penson van de Regio en de werkgroep bestaande uit: P. van der Made, J. Niemeijer, W. Schoonus, H. Koelink, R. Bongers en H. Timmermans, is een goed en bruikbaar bestek tot stand gekomen. De samenwerking met Touw en de werkgroep heeft geresulteerd in een voertuig dat aan alle nieuwe (arbo) eisen voldoet (1998) en door alle leden met veel lof en waardering is ontvangen.

Op zaterdag 14 februari 1998 was het zover en zijn de sleutels van de nieuwe tankautospuit officieel door de burgemeester overgedragen aan de commandant welke deze weer doorgaf aan de voorzitter van de werkgroep nieuwe voertuig. De Burgemeester sprak evenals de commandant veel waardering uit voor de keuze, en uitvoering, van het prachtige voertuig.

Met veel feestelijk spektakel werd op een dieplader van Basters kraanverhuur BV de nieuwe tankautospuit voor de kazerne aan de molenstraat afgeleverd. Nadat de tankautospuit onder leiding van de technische specialisten van de werkgroep veilig op de begane grond was gezet, kon de bezichtiging van het voertuig beginnen.Boxtel is een technisch hoogstaand blusvoertuig rijker.

Waaruit bestaat de 21-0731

In het voertuig is verwerkt:

  • Dynawatt 4000
  • Lichtmast Teklite TF 445
  • Elektrische haspels HR 46
  • Godiva LD/HD pomp GMA 2500/II 5255
  • ARBO-Ladderrek
  • Watertank

Het Dynawatt 4000 systeem bestaat uit 250-volt draaistroom dynamo en de elektronische controle unit. Het systeem is voorzien van een aardlekschakeling. Het maximale vermogen is 4000W en 230-volt. Ieder randapparaat geschikt voor een 230-volt spanningsbron kan worden aangesloten op het systeem.

De lichtmast Teklite TF 445 is een telescopische mast die met een maximale toegelaten werkdruk van 1.8 bar uit te schuiven is. De mast is ook te koppel aan een afzonderlijke luchtfles, of aan het remluchtdruksysteem van het voertuig. Deze mast wordt gebruikt bij het verlichten van de directe omgeving van het voertuig. In de top van de mast zijn twee halogeen lampen gemonteerd . Beide te samen goed voor 500W licht.

Twee elektrische haspels HR 46 zijn er gemonteerd aan beide zijde van het voertuig.De lengte van de slang op de haspel is 90 meter en de slang is 19mm doorsnee. Beide haspels zijn voorzien van los te koppelen HD-pistolen. Voor het oprollen van de haspel kan gebruik worden gemaakt van de voetpedalen, hiermee is de elektrische haspel te bedienen.

De Godiva LD/HD centrifugaalpomp is in de achterkant van het voertuig ingebouwd en wordt door een aandrijfas die aan de P.T.O. (power take off) verbonden is, aangedreven. De Godiva pomp is een combinatie pomp lage- en hogedruk. De pomp kan gebruikt worden voor grote flow bij een lage druk en een hoge druk bij een lage flow of beide gelijktijdig. Het ontluchte van de pomp geschiedt automatisch door een waterringspomp. Een bypass klep is gemonteerd om een oververhitting van de hoge druk te voorkomen. Via de bypass klep wordt dan een kleine hoeveelheid water teruggevoerd naar de tank. De nominale opbrengst 3260 liter/ minuut bij 8 bar en 2.5 meter zuighoogte.

Het ARBO-Ladderrek heeft een hydraulisch gedeelte voor het kantelen van het rek.De bediening geschiedt bij de pomp en komt achter het voertuig omlaag. De hoogte die is dusdanig dat men er nog onderdoor kan lopen indien het rek naar beneden is gekanteld. Het ARBO-ladderrek is ook de opslag voor de enkele ladder en de nevelkogel.

De watertank is ingebouwd in het voertuig en heeft een inhoud van 2000 liter.Op de tank zit een overloopleiding aangesloten voor overtollig water.De tank is gevuld met leiding water. Deze mogelijkheid is er, voor de kazerne, vanaf de bovengrondse brandkraan om de tank te vullen. Een aanvulling in het voertuig is de chemicali├źn overal (voor eigen inzet en assistentie Liempde). Materialen voor de verkenners gevaarlijke stoffen staan ook op het voertuig.